top of page

Filter
techniek
van waterloze urinoirs

De kwaliteit van een waterloos urinoir

valt of staat bij de kwaliteit van het filter

Spoelsysteem is niet nodig bij waterloos

Watervrij betekent geen spoelsysteem

Waterloze urinoirs kennen geen spoelsysteem. Er wordt dus geen drinkwater gespoeld. Omdat er niet wordt gespoeld is een filter nodig. Een speciaal filter voorkomt nare geurtjes. 

Filter%20uit%20Mr_edited.jpg

Een filter is nodig om nare geurtjes te voorkomen

Een waterloos urinoir is altijd uitgevoerd met een filter, de zogenaamde geurstop. Dit filter kan op verschillende manieren werken. De belangrijkste functie is dat deze effectief voorkomt dat de urine een onfrisse geur afgeeft. 

Mr.Friendly Spring Filter.png

Verschillende soorten filters met andere eigenschappen

Elk watervrij urinoir heeft een filter in zich. Er zijn meerdere soorten filters op de markt. Elk filter kent z'n eigen toepassingen voorschriften. Hieronder vertellen we je meer over de soorten en de verschillen.

Droge- en natte filters

Er zijn droge en natte filters voor watervrije urinoirs. De natte filters werken met een afdekvloeistof en de droge filters werken met een soort membraan of een afgeleide daarvan. 

​

Het principe van een nat filter is er op gebaseerd dat olie blijft drijven op water (urine). De olie zal dus altijd bovenop liggen en dekt daarmee de urine perfect af. 

​

​

Filter van Kunststof watervrij urinoir met afdekplaat
Droog filter watervrij urinoir

Het principe van een droog filter is gebaseerd op een filter met een soort éénrichtings verkeer. De vloeistof (urine) kan er wel in, maar kan er door een membraan niet meer uit. 

​

Er zijn grote verschillen tussen de filters voor waterloze urinoirs. Het doel van de verschillende typen filters is echter altijd om ervoor te zorgen dat er geen onaangename geur kan ontstaan bij het gebruik van een duurzaam, watervrij urinoir. 

Het natte filter heeft onze voorkeur

Filter uit Mr.Friendly watervrij keramis

In de basis is het natte filter superieur aan het droge filter. Dit heeft een aantal oorzaken:

  • Een membraan kan gaan lekken. Zodra het membraan lekt gaat het onfris ruiken en moet het vervangen worden. Je kan dan zelfs het riool gaan ruiken omdat er een open verbinding is. Een nat urinoir-filter is tevens een sifon. Dit betekent dat het niet mogelijk is dat er geur uit het riool naar buiten komt. Het kan wel zijn dat de drijvende vloeistof is verdwenen. In dat geval moet er een scheutje olie in worden gedaan. 

  • Het natte filter is ook meteen een soort bakje waarin aanslag, o.a. urinesteen, kan neerdalen. Een nat filter zorgt voor minder urinesteen in de leidingen.

  • Het natte filter is sterker. In "heavy duty" omgevingen waarbij bijv. regelmatig zand (beach-clubs) of glas "stevige kroegen" in het urinoir kan komen, adviseren wij zeker het natte filter. 

In sommige gevallen is het, ondanks dat het natte filter de voorkeur heeft, beter om een droog filter te gebruiken. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • Luchtdrukproblemen. Door luchtdrukproblemen kan het sifon leeg gezogen worden. Dit zorgt ervoor dat het urinoir teveel vloeistof gebruikt. Dit kan soms voorkomen als er te weinig beluchting is aangebracht, of soms in erg oude leidingsystemen.

  • De wens om (veel) water door waterloze urinoirs te kunnen spoelen. In een urinoir met een nat filter is het onwenselijk om grote hoeveelheden water te spoelen (bijv. een emmer leeg gooien). Gebeurt dat toch dan kan de olie weggedrukt worden en moet het worden aangevuld.

​

In de praktijk bepalen we vooraf welk filter het beste past in de situatie. 

FILTERS WISSELEN

Alle waterloze urinoirs hebben dus een filter. Ongeacht het type urinoir-filter, zal dat na verloop van tijd, vervangen of gereinigd moeten worden. Filters raken vol (verstopt) of raken defect. Als een filter vervangen moet worden dan zal het urinoir dus niet (goed) doorlopen (nat filter) of onfris gaan ruiken (droog filter). Het is daarnaast mogelijk dat er wat nieuwe olie in het filter moet (nat filter). 

waterloos%20urinoir%20op%20grijze%20tege

DROOG FILTER VERVANGEN

In tegenstelling tot een nat filter, raakt een droog urinoir filter na verloop van tijd defect. Schoonmaakmiddelen, urine etc. zorgt ervoor dat het membraan wordt aangetast. Uiteindelijk verliest het zijn vorm en gaat het lekken. Dit lekken zorgt ervoor dat er geen luchtdichte bescherming meer is tegen onfrisse geuren. Hoogste tijd het filter te vervangen. Dit vervangen gaat overigens erg makkelijk en snel. 

​

Wij adviseren altijd reserve filters op voorraad te hebben zodat zich nooit een situatie voordoet waarbij het onfris ruikt. 

​

Omdat droge filters geen urinesteen en andere aanslag opvangen, is het van belang bij vervanging, wat water door te spoelen en het filterhuis te reinigen.

Defect%2520droog%2520filter_edited_edite

NAT FILTER VERVANGEN

Een nat filter behoeft alleen te worden vervangen als het verstopt is. Dat wil zeggen dat er zoveel vuil en urinesteen is opgevangen dat het filter niet meer goed doorloopt (verstopt raakt). 

​

Verstoppingen kunnen 2 oorzaken hebben:

1. de leiding is verstopt.

2. het filter is verstopt. 

​

Als de leiding verstopt is helpt het natuurlijk niet om het filter vervangen. In dat geval moet de leiding worden vrijgemaakt. 

​

Dit is eenvoudig te controleren. Draait het filter los. Als het urinoir dan wél goed doorloopt dan is het filter verstopt en moet het worden vervangen (en is er te lang gewacht met vervangen). 

waterloos%20urinoir%20op%20grijze%20tege

GLOBE FILTER VERVANGEN 

Het natte filter Globe filter voor het kunststof MRF urinoir (zie ook afbeelding) vervangen is eenvoudig. Volg de onderstaande stappen:

  • Plaats de zwarte kunstof tool in het filter en trek het langzaam los. Er behoeft niet te worden gedraait.

  • Laat eventueel staande urine weglopen en spoel (voordat het filter er wordt uitgehaald) ongeveer 2 liter water door. Hierdoor is de meeste urine en viezigheid in het filterhuis en rondom het filter verdwenen. 

  • Haal met handschoenen aan het filter uit het filterhuis en laat de eventueel aanwezige vloeistof eruit lopen. Dus eerst ietsje optillen en kantelen zodat het leeg kan lopen. Direct hierna het filter in een zak doen en dichtknopen. 

  • Maak het filterhuis schoon met een toiletborstel en EnzyFroce GREEN. (het liefst met het concentraat).

  • Gebruik een flessenhals reiniger of kleine borstel om ook klein stukje de pijp in te gaan. 

  • ALLE eventueel aanwezige urinesteen verwijderen (bruine vlekken)!!

  • Spoel schoon met emmer water en breng nogmaals EnzyForce GREEN aan 

  • Plaats het nieuwe filter en DRUK het goed aan. 

  • Doet een scheut afsluitolie (groen of blauw) in het filter en plaats de metalen filter cap terug. 

Filter van waterloos Mrfriendly urinoir

NAT FALCON FILTER

Een nat urinoir-filter, dat wordt gebruikt in ons keramische duurzame urinoir, kan in de basis niet stuk. Dit in tegenstelling tot een droog filter. Een nat filter kan echter wel verstoppen. Dit komt omdat ons lichaam allerlei (afval) stoffen uitstoot zoals bijv. vetten die neerslaan in het filter. Dat dit neerslaat in het filter is fijn want dan komt het niet in de leidingen. Dit is ook de reden dat natte filters beter zijn voor de leidingen.

 

Het is makkelijk te herkennen wanneer een nat filter vervangen moet worden omdat deze dan niet meer goed doorloopt. Vroegtijdig wordt er al een signaal afgegeven omdat kortstondig de afsluit vloeistof boven komt drijven. Als dat gebeurt, is vervanging binnenkort nodig.

Urinoir filter dat vervangen moet worden

SPOELEN VAN NATTE FILTERS

Een nat filter kan niet defect raken. Dit geeft ook de mogelijkheid om dit filter te her-gebruiken. Dit kan overigens alleen als de aanslag nog niet is verhard. Om dit te kunnen doen moet het filter wekelijks worden gespoeld in bijv. een emmer water. Niet altijd een fijn klusje maar wel duurzaam en zeker goedkoper! Wij informeren graag hoe dit het best kan worden aangepakt.

Filter van waterloos Mrfriendly urinoir

FALCON FILTER VERVANGEN

Het Falcon (ook wel Waterless) filter (zie ook afbeelding) vervangen is eenvoudig. Volg de onderstaande stappen:

  • Draai het filter naar links (tegen de wijzers van de klok in) met de meegeleverde ijzeren beugel. Stop daartoe de puntjes in de gaatjes.

  • Laat eventueel staande urine weglopen en spoel (voordat het filter er wordt uitgehaald) ongeveer 2 liter water door. Hierdoor is de meeste urine en viezigheid in het filterhuis en rondom het filter verdwenen. 

  • Haal met handschoenen aan het filter uit het filterhuis en laat de eventueel aanwezige vloeistof eruit lopen. Dus eerst ietsje optillen en kantelen zodat het leeg kan lopen. Direct hierna het filter in een zak doen en dichtknopen. 

  • Maak het filterhuis schoon met een toiletborstel en EnzyFroce GREEN. (het liefst met het concentraat).

  • Gebruik een flessenhals reiniger of kleine borstel om ook klein stukje de pijp in te gaan. 

  • ALLE eventueel aanwezige urinesteen verwijderen (bruine vlekken)!!

  • Spoel schoon met emmer water en breng nogmaals EnzyForce GREEN aan 

  • Plaats het nieuwe filter en draai het goed aan zodat het logo recht staat. 

  • Vul het filter met water en doe de inhoud uit het meegeleverde zakje in het filter (in de gaatjes in het midden doen).

Falcon%20filter%20met%20tool%20en%20vloe
Change dry filter
Nat filter vervangen
Filters wisselen
Globe filter vervangen
bottom of page